16 września w Muzeum Ziemi Wieluńskiej odbędzie się kolejna wystawa. Tym razem placówka zaprasza na wydarzenie, podczas którego dominującym motywem będzie chleb. Pod tytułem „Kłosy pełne chleba”, zwiedzający będą mogli zaznać nie tylko aromatu świeżo pieczonego pieczywa, ale również zobaczyć unikalne wieńce dożynkowe. Atrakcją dodatkową będzie występ Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego z Mierzyc.
Na wystawie „Kłosy pełne chleba” zwiedzający będą mieli okazję poznać proces powstawania chleba – od ziarenka aż po gotowy bochenek. Jak opowiada Tomasz Spychała, kierownik działu etnograficznego muzeum, celem ekspozycji jest edukacja, przede wszystkim młodzieży. Wystawa przybliży różnorodność gatunków zbóż i przedstawi, jak za pomocą tradycyjnych narzędzi dokonywane było ich zbieranie. Ekspozycja będzie zawierała zarówno fotografie przedstawiające proces umieszczenia zbóż kosą, jak i same narzędzia używane do tego zadania.
Na wystawie nie zabraknie również elementów związanych z dożynkami, czyli tradycyjnym świętem dziękczynnym za zbiorowy dar ziemi. Zwiedzający będą mogli podziwiać wieńce dożynkowe, takie jakie były tworzone na początku XX wieku. Oprócz tego, towarzyszyć będzie im występ Zespołu Obrzędowo-Śpiewaczego z Mierzyc, który wprowadzi w nastrój dziękczynienia za plony.
Wystawę „Kłosy pełne chleba” uświetni również możliwość degustacji prawdziwego, tradycyjnego pieczywa. Zapewnia je piekarnia z Pątnowa, która do dziś pielęgnuje tradycję wypieku chleba według starych receptur.